Burgerschap
We vinden het belangrijk dat alle leerlingen zich optimaal ontwikkelen op sociaal, emotioneel én cognitief gebied om daarmee succesvol in hun verdere leven te kunnen zijn. Daarom helpen we leerlingen om zich te ontwikkelen tot evenwichtige, zorgzame, democratische en algemeen ontwikkelde burgers van de Nederlandse samenleving.
Burgerschap komt o.a. aan de orde binnen onze methode Blink, binnen de Kanjertraining en projectmatig bijvoorbeeld bij activiteiten uit de gemeente. Ook de samenwerking met het dorp sluit hier mooi op aan. In onze visie schrijven we dat we “Een school met ruimte zijn … om te spelen, te leren en te ontdekken met elkaar, met open vensters naar de omgeving”. Deze gedachte geeft richting aan het vak burgerschap.
Onze leerlingen groeien op in een pluriforme samenleving. Ons onderwijs moet er dus mede op gericht zijn actief burgerschap te bevorderen en kennis te hebben van en kennis te maken met verschillende achtergronden en culturen.
Burgerschap krijgt op school aandacht in de vorm van:
- Kennis en kennisoverdracht: geestelijke stromingen, democratie, discriminatie, rechtspraak, verkiezingen.
- Houding/attitude: samenwerken, samen spelen, verantwoordelijkheid, zelfstandigheid
- Reflectie en meningsvorming: omgaan met levensvragen, waarden en normen
- Sociale vaardigheden: hoe ga je om met jezelf, met anderen, met de omgeving. Hiervoor worden de Kanjerlessen vooral ingezet.
- School als oefenplaats: schoolregels, buitenspelen, klassenregels, oefenen in democratie, leren omgaan met conflicten.
- Gerichtheid op de buitenwereld: excursies, voorlichting door verschillende instanties.
- De basiswaarden van de democratische rechtsstaat.
Lopen voor een goed doel in het dorp